Actualitat

Bretxa de gènere per a emprendre?

02/04/2024

Comparteix aquesta notícia

El darrer informe Global Entrepreneurhip Monitor, avalua les diferències de gènere en tres etapes del procés emprenedor a Catalunya:

  • Emprenedoria potencial: el percentatge de dones amb intenció d’emprendre en el futur proper és del 9,4%, lleugerament inferior al 10,4% dels homes. Aquesta diferència fa 10 anys era molt superior: 11,1% de les dones en front el 17,1% dels homes.
  • Emprenedoria recent: el percentatge de dones immerses en un projecte emprenedor naixent és del 6,5%, també lleugerament inferior al 7,3% dels homes. Fa 10 anys aquesta diferència també era molt més gran: 4,9% de les dones en front el 10,8% dels homes.
  • Emprenedoria consolidada: el percentatge de dones que han consolidat les seves empreses és del 7,8%, també inferior al 8,6% dels homes. De nou, les dades de fa 10 anys mostren una diferència molt superior: 7,2% de les dones en front el 12,9% dels homes.

Així, tot i que les dades segueixen mostrant una lleugera bretxa de gènere en les diverses fases del procés emprenedor, també demostren clarament una reducció molt significativa de la mateixa durant els darrers 10 anys.

L’estudi també avalua les diferències de gènere en aspectes més qualitatius com les motivacions per a emprendre o les percepcions a l’hora de fer-ho.

  • En relació a les motivacions per a emprendre, l’escassedat de feina i la voluntat de generar un canvi en el món son més presents en les dones, mentre la creació de riquesa i la tradició familiar son més presents en els homes.
  • En relació a les percepcions, els homes perceben que iniciar un negoci és més fàcil que les dones i es consideren més preparats que elles per a fer-ho. En canvi, la percepció d’oportunitats i la por al fracàs son les mateixes en homes i dones.

Variables sociodemogràfiques com l’edat, l’educació, el nivell de renda o l’àmbit rural o urbà, no presenten diferències significatives entre homes i dones a l’hora d’emprendre.

En relació als sectors productius, l’emprenedoria femenina destaca en els serveis a les persones i la masculina en els serveis a les empreses, la tecnologia i la indústria. Tot i això, la vocació d’innovació i d’internacionalització de les iniciatives emprenedores és similar en dones i homes.

Tampoc es detecten diferències significatives en les expectatives de creació de llocs de treball, tot i que en les empreses consolidades les dones son lleugerament més conservadores que els homes a l’hora de contractar.

En resum, podem afirmar que tot i mantenir-se una lleugera bretxa de gènere per a emprendre, aquesta s’ha reduït significativament durant els darrers 10 anys i que el perfil socioeconòmic de les dones i els homes que creen empreses és molt similar, tot i fer-ho amb motivacions i en sectors diferents. Celebrem doncs que cada vegada més dones afirmin orgulloses Soc la que vull ser.